Ομάδα ανάπτυξης και διαχείρισης

Εκπαιδευτικό Portal Βιοστατιστικής

Ομαδα αναπτυξης και διαχειρισης

Σωτήριος Μπερσίμης

Ο Δρ. Μπερσίμης Σωτήριος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά από το 2010. Σπούδασε Στατιστική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα.

Η διδακτορική του μελέτη υποστηρίχθηκε από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος ΠΕΝΕΔ 2001, ενώ έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα.

Εκτός του Πανεπιστημίου Πειραιά έχει διδάξει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ακόμα, έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα κατάρτισης, διαρκούς εκπαίδευσης και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, αφού ανήκει στο συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου τα τελευταία 9 έτη, διδάσκοντας εξειδικευμένα θέματα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται κύρια με την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχαστικών μοντέλων επίβλεψης διεργασιών (ποιότητας διεργασιών, κλινικών δοκιμών, βιοεπιτήρηση, επιτήρηση ασθενειών, ποιότητας υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, χρηματοοικονομικών ροών, κτλ) καθώς και με τη θεωρία ροών και σχηματισμών.

Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό κλινικών και ιατρικών εταιρειών. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με την μονάδα ειδικών λοιμώξεων - AIDS του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, την Α‘ και Β’ Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κέντρο διακοπής καπνίσματος του Ευγενίδιου θεραπευτηρίου, την ενδοκρινολογική μονάδα του Λαϊκού νοσοκομείου, του ιατρείου υπέρτασης του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, της μικροβιολογικής μονάδας του Αρεταίου νοσοκομείου, την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, κ.α.

Έχει συγγράψει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 3 βιβλία στην Ελληνική, ενώ περισσότερες από 75 εργασίες του παρουσιάσθηκαν σε διεθνή ή πανελλήνια συνέδρια. Ταυτόχρονα, έχει κρίνει εργασίες για περισσότερα από 25 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερα από 10 συνέδρια.

Έχει οργανώσει το διεθνές συνέδριο International Symposium on Statistical Process Control το 2013, υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπή του 28th European Meeting of Statisticians το 2010 καθώς και του 26ου και του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου Στατιστικής του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (2015), είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου Στατιστικής του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (2015), έχει αναλάβει την οργάνωση του διεθνούς συνέδριου Applied Stochastic Models and Data Analysis International Conference για το 2015 και τέλος είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του International Symposium on Statistical Process Monitoring που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία το 2015.

Έχει οργανώσει συνεδρίες ειδικούς ενδιαφέροντος στα συνέδρια 3rd Stochastic Modeling Techniques and Data Analysis International Conference το 2014 στην Πορτογαλία, 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στατιστικής του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου το 2015 στην Αθήνα, 16th Applied Stochastic Models and Data Analysis International Conference το 2015 στον Πειραιά και 60th World Statistics Congress - ISI2015 το 2015, στην Βραζιλία. Έχει επιτελέσει guest editor σε τεύχος του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Quality Technology and Quantitative Management.

Το 2013 συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας με θέμα: "Δημιουργία Γνώσης μέσα από τη συνέργεια Δημόσιων Φορέων, Δυνατότητες και Προοπτικές" στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Για την περίοδο 2014-2015 έχει λάβει χρηματοδότηση έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στα πλαίσια του προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, είναι μέλος της επιτροπής κρίσεων του διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας για 2 διαδοχικά έτη.

Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές ενώσεις, της International Society for Business and Industrial Statistics, του European Network for Business and Industrial Statistics (ENBIS), της American Society for Quality, του Οικονομικό Επιμελητήριου της Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ) και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Αθανάσιος Σαχλάς

Ο Δρ. Αθανάσιος Σαχλάς είναι Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Πειραιά, όπου διδάσκει το μάθημα «Βιοστατιστική». Κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 εργάσθηκε ως Λέκτορας (ΠΔ407/80) στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε το μάθημα «Ανάλυση Διακύμανσης και Σχεδιασμός Πειραμάτων». Επίσης εργάζεται ως εργαστηριακός διδάσκοντας στα μαθήματα «Βιοστατιστική και Στατιστικές Μέθοδοι στην Επιδημιολογία», «Κλινικές Δοκιμές», «Ανάλυση Διακριτών Δεδομένων», «Γενικευμένα Γραμμικά Μοντέλα», «Ανάλυση Επιβίωσης» και «Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εφαρμοσμένη Στατιστική» του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική-Έρευνα», το οποίο διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας, όπου δίδαξε το μάθημα «Βιοστατιστική Ι». Από το 2008 έως και το 2016 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κατά τη συνεργασία του με το τμήμα Νοσηλευτικής, δίδαξε τα μαθήματα «Βιοστατιστική», «Μεθοδολογία της Έρευνας» και «Ειδικά Θέματα Στατιστικής» σε προπτυχιακό επίπεδο και το μάθημα «Ερευνητική Μεθοδολογία και Στατιστική» σε μεταπτυχιακό επίπεδο (στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Διαχείριση Κρίσεων»).

Επιπλέον, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μεταδιδακτορική έρευνα που εκπόνησε στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς την περίοδο 2014-2015, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στα πλαίσια του προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στο αντικείμενο της Στατιστικής από το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Πειραιά, το 2010. Έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην Εφαρμοσμένη Στατιστική (με ειδίκευση στη Βιοστατιστική και τον Στατιστικό Έλεγχο Ποιότητας) το 2004 από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και το πτυχίο του από το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Πειραιά, το 2001.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η Βιοστατιστική, η Δημογραφία, η Αναλογιστική Επιστήμη, η Στατιστική Θεωρία Πληροφοριών και ο Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών. Κατά κύριο λόγο ασχολείται με την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχαστικών μοντέλων επίβλεψης διεργασιών (ποιότητας διεργασιών, κλινικών δοκιμών, βιοεπιτήρηση, επιτήρηση ασθενειών, ποιότητας υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, κλπ) καθώς και με τη θεωρία ροών και σχηματισμών. Στο πεδίο εφαρμογής της Στατιστικής στις Επιστήμες Υγείας ασχολείται κύρια με την κατασκευή και στάθμιση ερωτηματολογίων, την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής, τη μελέτη του ύπνου και των διατροφικών συνηθειών, το μεταβολικό σύνδρομο, το άγχος, κλπ.

Έχει συγγράψει 29 άρθρα (Στατιστικής και εφαρμογής της Στατιστικής στις επιστήμες υγείας) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ περισσότερες από 75 εργασίες του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια.

Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό κλινικών και ιατρικών εταιρειών. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με την Α΄ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινικής του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», την Α΄ και Β΄ Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κέντρο διακοπής καπνίσματος του Ευγενίδιου θεραπευτηρίου, την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, κ.α. Κατά καιρούς έχει εργασθεί ως σύμβουλος σε διάφορα σεμινάρια που αφορούν στατιστική για ιατρούς.

Είναι μέλος του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου. Επίσης, είναι στατιστικός σύμβουλος στο περιοδικό Health Psychology Research και υπεύθυνος στατιστικής ανάλυσης στο περιοδικό Health & Research.

Γεώργιος Μπάρτζης

Ο Μπάρτζης Γεώργιος είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Medical statistics and Bioinformatics στο Leiden University Medical Center (LUMC) στην Ολλανδία. Το διδακτορικό του είναι μία από κοινού συνεργασία μεταξύ των LUMC και του Wageningen University and Research Center και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα MIMOmics (Methods for Integrated analysis of Multiple Omics datasets) το οποίο είναι ένα από τα ευρωπαϊκά έργα του πλαισίου υγείας FP7-Health-2012-Innovation χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίζεται από το LUMC. Δουλεύει υπό την εποπτεία των Jeanine Houwing Duistermaat, Fred van Eeuwijk και Hae-Won Uh. Έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην Εφαρμοσμένη Στατιστική με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά το 2014 εργαζόμενος στον Στατιστικό Έλεγχο Διεργασιών υπό την εποπτία του λέκτορα Μπερσίμη Σωτηρίου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον στατιστικό έλεγχο διεργασιών, στις μελέτες προσομοίωσης, στην ανάλυση δικτύων, στη διάδοση δικτύων, στη θεωρία τυχαίων γραφημάτων, στα πιθανοθεωρητικά μοντέλα γραφημάτων, στα δίκτυα περισσοτέρων στρωμάτων και στην ενοποίηση διαφορετικών δεδομένων omic.

Από εφαρμοσμένης πλευράς, ασχολείται με ανάλυση δεδομένων όπου ο αριθμός μεταβλητών είναι μεγαλύτερος του αριθμού δειγμάτων χρησιμοποιώντας δεδομένα εκφρασης γονιδίων, μεταβολίτες και δεδομένα έκφρασης πρωτεϊνών.

Έχει συγγράψει ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Analytical Methods του Royal Society of Chemistry ενώ δύο άρθρα σχετικά με την εκτίμηση της αβεβαιότητας συγκέντρωσης αρσενικού χρησιμοποιώντας Monte Carlo προσομοίωση βρίσκονται υπό κρίση.

Στην εκπαιδευτική του δραστηριότητα, περιλαμβάνεται η διδασκαλία Βιοστατιστικής και Γενετικής Στατιστικής σε φοιτητές και ερευνητές, η οργάνωση ημερίδων σχετικά με προηγμένες τεχνικές ανάλυσης γενετικών και omic δεδομένων χρησιμοποιώντας θεωρία δικτύων καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ερευνητές.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα ανάπτυξης και διαχείρισης του Εκπαιδευτικού Portal Βιοστατιστικής πατώντας στο κουμπί Επικοινωνία.